Radyoda AF, TA ve TP nedir? AF, TP ve TA Nasıl Kapatılır?

Ses ve Görüntü Sistemleri Konusunda Destek, Paylaşımlar ve Fikir Alışverişi

Moderatör: aknctn

Mesaj
Yazar
Kullanıcı avatarı
aknctn
Verified
Moderatör
Makaleler: 0
Mesajlar: 789
Kayıt: 09 Nis 2019 13:53
Cevaplar: 2
5
Ruh hali:
Teşekkür etti: 165 kez
Teşekkür edildi: 238 kez
Türkiye

Radyoda AF, TA ve TP nedir? AF, TP ve TA Nasıl Kapatılır?

#1 Okunmamış mesaj gönderen aknctn »

Bugün aracımdaki teybi fabrika ayarlarına döndürdükten sonra kendi kendine frekans değiştirmeye başladı. Bende nedir nedendir diye araştırınca AF ayarının açık olmasından dolayı olduğunu öğrendim ve sonrasında buraya da bilmeyenler için yazmak istedim.

VW AF, TA PTY.jpg
VW AF, TA PTY.jpg (74.88 KiB) 79572 kere görüntülendi



AF Nedir?
AF "Alternative Frequency" yani "Alternatif Frekans" demektir. AF de bunun kısaltmasıdır. Aracınızın radyosunda frekans zayıfladığı an radyo daha iyi bir frekansı arayarak ona geçer. Başka radyoları bilemem ama benim radyomda en ufak bu cızırtıda hemen değişiyor. Biraz can sıkıcı.

TA Nedir?
TA "Traffic Announcement" yani "Trafik Duyurusu" demektir. TA da bunun kısaltmasıdır. Bu özelliğin açık olmasını şiddetle tavsiye ederim ancak maalesef Türkiye'de çok yaygın değil ama siz yine de açık bulundurun. Bu özellik açıkken önem, risk arz eden veya afet gibi durumlarda radyoda dinlediğiniz yayın kesilir ve yapılan duyuru yayınlanır. İstanbul'da Kağıthane'den Beşiktaş'a çıkan tünelde denk gelmiştim.

TP Nedir?
TP"Traffic Programme" yani "Trafik Programı" demektir. TP de kısaltmasıdır. Trafik genel durumu hakkında duyuru yapıldığında bunu almanızı sağlar. Sanırım bu da Türkiye'de pek yaygın olmayan bir sistem.

AF, TP ve TA Nasıl Kapatılır?
Çok fazla radyo çeşidi olduğu için buna nokta atışı cevap vermek zor ancak şu genelde sabittir "Ayarlar (İngilizcesi Setting) - Radyo ya da Radio Settings veya RDS menüsüne ulaşarak AF, TP ve TA gibi kısaltmaları gördüğünüzde açıksa kapatmak için "On" konumundan "Off" konumuna, açmak içinde kapalıysa tam tersi "Off" konumundan "On" konumuna alabilirsiniz. Kimi radyolarda da direk radyo üzerinde düğmesi olur ve genelde TP ile TA birdir tabi ayrı ayrı da bulunabilir. Yani şu şekilde [TP/TA] bu düğmeye ekranda belirecek olan durumu takip ederek ardı ardına basabilirsiniz. Siz basınca zaten TA/TP On yada TA/TP Off yazacaktır.

PTY Nedir?
PTY radyo kanallarının gruplanması kategorize edilmesidir. Örneğin "Newsé yani "Haberler" kategorisinde ama yapıldığında eğer radyo yayıncısı kanal kendi sinyaline ilgili kategorisini eklediyse o grupta o "Haber" radyolarını bulursunuz.

AF, TP nedir.png
AF, TP nedir.png (538.42 KiB) 79572 kere görüntülendi
Resim

Etiketler:
Link:
BBcode:
HTML:
Hide post links
Show post links

“Ses ve Görüntü Sitemleri” sayfasına dön